Figyelem, ez nem étkezési tanácsadás, csak vélemény!

Aki járt már a weboldalunkon és egy kicsit is beleásta magát annak tartalmába, annak biztosan feltűnt, hogy igyekszünk hangsúlyozni a szendvicseink egészséges voltát. Mitől is egészségesek vagy egészségesebbek az általunk készített szendvicsek? – tevődik fel sokakban a kérdés.

A képre nézve először bennem is az a gondolat szaladt át, hogy a cipőt megenni nem lehet túl egészséges, de aztán eszembe jutott az örök igazság: az egészséges élet a táplálkozásnál kezdődik és a rendszeres mozgással együtt jár. Mi ugyan csak az étellel tudunk hozzájárulni az egészségedhez, de ha kiszállítás helyett azt választod, hogy elsétálsz hozzánk, máris tettél te is pár lépést az egészségesebb eletmód felé.

 

Mi a baj a kalóriával?

Semmi. Köszöni szépen, ő jól megvan. A kalória egy kikiáltott bűnbak lett a fősodrású médiában, holott kalóriákkal semmi baj nincs. Kalória mindig volt és mindig lesz. Viszont amivel macera van, az a túlzott kalóriabevitellel. A kalóriahisztéria ide-vagy oda, az emberek többségnek fogalma sincs, hogy mennyi kalóriabevitelre van szüksége naponta. Ez, gyanítom, a székelyföldi viszonylatban sincs másként és a legtöbb ember állva marad a téma kapcsán. Miért van ez?

Az van ugyanis, hogy minden embernek más-más a kalóriaszükséglete: ami az egyiknél a napi minimum, az a másiknál már a súlygyarapodást idézhet elő. Mindez alkati és genetikai kérdés is és nem könnyű a napi kalóriahatárt beállítani. Különböző források 1200-2000 közötti napi kalória bevitelt javasolnak a nőknek, valamint 1400-2500 napi kalóriát a férfiaknak.

Ha kiváncsivá tett a kérdés, hogy mennyi kalóriára van szükséged, tégy egy próbát ezzel a kalkulátorral: https://mennyikaloria.hu/kalkulatorok/kaloria-kalkulator

Nos, mindenkinek szíve-joga, hogy ezt mennyire követi napi szinten, viszont ne feledjük, az egészség nem csak azon múlik, hogy odafigyelsz-e a kalóriabevitelre vagy sem, hiszen

a súlyfelesleggel rendelkező egyének is ugyanúgy egészségesek, a túlsúly önmagában az nem egészségkárosodás.

Az egészséges étkezés – a kalóriabevitel mellett – egy másik fontos aspektusra való odafigyelést jelent.

Az egészséges étkezés egy másik aspektusa

Hadd kezdjem egy saját történettel, mert az ember mindig a saját kárán tanul a legjobban. Az egyetem alatt volt szerencsém magamnak több gyomorproblémát is előidézni. Mindezt köszönhetten a rendszertelen, változatosnak cseppet sem mondható, olcsó minőségű (az a sok finom E) étkezési szokásaimnak. Ez abban csúcsosodott ki, többéle gyomorprobléma mellett egy szuperképességem fejlődött ki: szuper érzékeny lett a gyomrom mindenre, ami fagyasztott alapanyagból készül, amit zsírban, olajban tocsogva főznek, sütnek (viszlát lángos!), stb. A valóság az, hogy számos, a városban kapható napi menü elfogyasztása esetén beindul is a „gyomorriasztóm”. Ez a fajta riasztás azért egy elég kellemetlen mellékhatás tud lenni az ember életében, főleg azért is, mert a gyomor az immunrendszer egyik fontos központja.

Nos, mielőtt a legközelebbi X-Men filmben rám osztanák a Tripple-S (Super Sensitive Stomach) szerepét, feltárom azt az alapigazságot, amire a Wrap Foods-nál mi alapozzuk az egészséges címkét:

minél több feldolgozási fázison megy át egy étel, annál több vitamint, ásványi anyagot veszít és annál több tartósítószert, ízfokozót vagy más adalékot tartalmaz. Ezek rettentő sok munkát adnak a májunknak és a bélflóránknak.

Fizikai és kémiai eljárásokon átesett, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és egyéb E adalékokkal “dúsított” ételek sokkal károsabbak az egészségünkre hosszú távon, mint a kalóriák elmulasztott számolgatása. Nem orvosi tanács ugyan, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy minként teszi tönkre a bélflórát és készíti ki a májat, valamint az epét a helytelen táplálkozás.

Ennek ellenére a legtöbb cég próbálja a feldolgozott ételeket, amiket készít, egészségesebbnek beállítani és az “agymosás” szinte folyamatos. A feldolgozás során nagyon sok esetben az elveszett vitaminokat, ásványi anyagokat vagy nyomelemeket szintetikusan pótolják. Például a „kálciumban gazdag”címke mögött érdemes látni azt is, hogy a szervezetben nagyon nehezen szívódik fel a jótékony adalék.

Az elveszett vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó ételeket úgynevezett üres kalória címkével illetik a szakemberek.

Minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál nagyobb az esélye, hogy csupa üres kalóriát tartalmaz –

magyarázta egy marosvásárhelyi szakember a Liget.ro-n. Az olajban sült élelmiszerek, mint a hasábburgonya jó példa az üres kalóriára. Ez azt jelenti, hogy szervezet képes lesz az élelmiszert energiaforrásként használni, de kevés tápanyagot és ásványi anyagot kap, amire az egészséges anyagcseréhez lenne szüksége. Ráadásul a maradék kalóriát a testünk zsír formájában tárolja el.

Van baj tehát bőven. És tegyük hozzá, hogy a különböző adalékokkal, E-kkel ugyanúgy állunk, mint a kalóriaszámolással: tízből kilenc embernek nincs ideje az E-ket böngészni az üzletben, illetve amúgy sem tudja megkülönböztetni, hogy melyik az amelyik valóban káros.

Van (fél)megoldás! Avagy választás szabadsága.

Látjuk, hogy az E-k és a különböző adalékok úgy vesznek körül minket, mint a levegő. Eldönteni, hogy mi az egészséges és mi nem, szinte „tudományos” szintű feladat és nem az egyszerű ember számára találták ki. Van viszont egy ökölszabály, amire szerintem tud támaszkodni az egyszerű ember is:

kerüljük az olyan ételek fogyasztasztását, amelyek a fagyasztott, félkész alapanyagok vagy többszörös feldolgozáson átesett alapanyagok felhasználásával készítenek el.

 

A Wrap Foodsnál általában három féle alapanyagból dolgozunk: friss zöldségek, adalékmentes húsok (csirkemell, kemencében sült sonka) és szószok. Látható tehát, hogy kevés esélyt adunk arra, hogy a szendvicseink E-vel telítődjenek. Olajban pedig nem sütünk semmit.

Ezért vagyunk mások, mint a hagyományos hamburgeresek, hot-dogosok vagy gyorskajáldák. Ami a fagyasztott hozzávalókat illeti… nos, fagyasztónk az van (pályázatból lett) – csak éppen nincs bedugva: raktárnak használjuk.

Visszatérve a levegő metaforájára: ha már lelegezni ígyis-úgyis kell, legalább van szabadságunk, hogy a hargitai minőségű levegőt szívjuk-e vagy a vásárhelyi vegyi kombinát által szennyezett levegőt. Magyarán: rajtad áll, hogy egy kétes összetevőkkel rendelkező hamburger, shaorma vagy egy friss alapanyagokból készült wrap szendvics közül melyikhez van kedved.

Az élelmiszer-piramis, avagy mit és mennyit

Az élelmiszer piramis, vagy másképpen táplálkozási piramis, egy tudományos alapra épített piramis ábra, ami azt hivatott felvázolni, hogy mi lenne a helyes élelmiszerbevitel.

A piramis nagyon jól mutatja az arányokat, hogy melyik típusu ételből mennyit érdemes fogyasztanunk, ahhoz, hogy kellően egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről beszeljünk.

 

Az előnye az ábrának, hogy elég vizuális és ha valóban követni akarja az ember, akkor könnyebb szemmel tartani milyen ételekre fókuszáljon. Mi a Wrap Foods-nál az alapokat az első három szint kielégítésében határoztuk meg. Részben a negyedik szintet is érintjük. Ennek függvényében gondolkozunk a további termékbővítésben is. A friss zöldségek már alapanyagoknak számítottak eddig is, most pedig az új termékeinkkel a gabonafélék, joghurtok és friss gyümölcsök bevitelét szeretnénk elősegíteni. Hamarosan a következő új termékekkel jelentkezünk:

Joghurt parfé – joghurt és müzli, friss gyümölccsel

Gyümölcs pohár – gyümölcssalásta 6 féle gyümölcsből

Klasszikus szendvicsek – friss és minőségi alapanyagokból készült szendvicsek

Grilled cheese szendvicsek – E-ben szegény inyencségek

Nagyon nehéz manapság azt mondani, hogy valami 100%-ban egészséges étel, hiszen léteznek ugyan bio termékek, de a hétköznapi emberek számára ezek inkább ínyencségek (már ha az üzletben kell megvenni és nem magának termeszti az ember), és nem minden nap élünk vele.

A zöld sáv jelzi a bio ételeket, ezt követően a sárgászöld az egészségesnek ítélt ételeket. A narancs és piros a gyenge minőségű gyorskajákat fedi le.

Nem állítom tehát, hogy minden alapanyagunk maga a puritán tisztaság, hiszen azt nem tudhatom, hogy mivel permetezték a zöldségeket, mit adtak annak a csirkének, amit mi megsütünk, de mindezek ellenére szeretnénk abban a sárgás-zöld sávban maradni a termékeinkkel, ahová most soroljuk magunkat.

 

“Kérek egy wrap-et és egy adag szalmakrumplit”

A fenti mondat már elhangzott és bizony a kliens csalódottan vette tudomásul, hogy nálunk nincs szalmakrumpli a listán. A dilemma üzleti szempontból jogos, hiszen vagy ragaszkodunk az alapelvekhez és valóban távol tartjuk magunkat az olajban sütött ételektől (ezzel pedig klienskört veszítve) – vagy kompromisszumot kötünk és a szó szoros értelmében nem ragaszkodunk az egészséges termékekhez. Elvégre a választás szabadsága az ami számít – a vásárhelyiek sem költöznek tömegével Csíkba a jó hargitai levegő miatt.

De ameddig lehet, maradunk az alapétékünknél: Wrap Foods – az egészséges választás.

Válaszolj